Een raam in de badkamer – wat zijn de voordelen?
De beslissing om een badkamer met raam te hebben moet snel worden genomen, al in de ontwerpfase. Een architect die te horen krijgt dat er een raam in de badkamer moet komen, kan de hele indeling van het huis anders inrichten – zodat de badkamer toegang heeft tot een buitenmuur. Zonder dit is het onmogelijk om daar een raam te plaatsen.
Een raam in de badkamer zorgt vooral voor een betere ventilatie van deze ruimte. Het risico voor problemen met vocht is groot, daarom is luchtcirculatie hier bijzonder belangrijk. Hiermee kan het interieur worden beschermd tegen schimmels – die niet alleen problemen kunnen veroorzaken op het gebouw of de esthetiek ervan, maar ook de gezondheid van de bewoners kunnen beinvloeden.
De temperatuur in een badkamer met een raam kan beter worden geregeld. Dit wordt beinvloed door de mogelijkheid om het raam te openen, maar ook door het feit dat de zonnestralen het binnenkant extra kunnen verwarmen. Dit kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen.
Ook het feit dat het badkamerraam een bron van daglicht is, speelt een rol. Natuurlijke verlichting heeft een betere invloed op de gezondheid, het dagelijks comfort en het welzijn, maar vooral: het vermindert het elektriciteitsverbruik.
Het badkamerraam kan ook een extra decoratief element zijn. Potplanten of andere decoraties kunnen op de vensterbank worden geplaatst. Het is ook een goed idee om een gordijn in het raam te hangen. In moderne huizen zijn badkamers vaak een symbool van luxe – er worden vaak grote badkamers ontworpen. Hun karakter wordt perfect benadrukt door grote panoramische beglazing. Dit is echter waar het volgende deel van dit artikel over gaat.
Nadelen van een raam in de badkamer te hebben
Velen zullen zien de noodzaak om vaker schoon te maken, de ophoping van vocht op het glas of de beperkingen van een klein badkamerinterieur als grootste nadeel van badkamerramen. Maar vooral invloed op privacy is een nadeel. Bij het plannen van een badkamerraam moet dus rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de bestemmingsplan. Als de bouwgrond bijvoorbeeld grenst aan een bos of andere “woestenij”, is het goed idee het badkamerraam in die richting te plaatsen. Een straat of een stuk grond dat al door iemand bezet is, is zeker geen goede keuze.
Waarmee afdek je een badkamerraam?
Een voordeel in dit geval is… de zon! Overdag, buiten, zijn de lichtstralen zeer intens, waardoor de zwakkere stralen van binnenuit worden geblokkeerd en het binnenkant op natuurlijke wijze wordt beschermd tegen nieuwsgierige. De situatie verandert na zonsondergang, wanneer de lichten van de binnenlampen intenser zijn – daarom kunt U na zonsondergang zien wat er zich in het huis bevindt. Dankzij dit natuurverschijnsel kan men ervan uitgaan dat overdag onze privacy door de zon wordt bewaakt – maar hoe zit het ’s avonds? Er zijn volgende mogelijkheiden :
• montage van rolgordijnen, gordijnen,etc,
• een zonwerende folie die het raam in een Venetiaanse spiegel zal veranderen, dus een beperkte inzicht naar binnen,
• hoge planten of naaldstruiken voor het raam planten – deze geven schaduw aan de badkamer en zorgen het hele jaar door voor een aangenaam uitzicht,
• satijnglas of sierglas in het raam, deze zorgen ervoor dat het interieur van buitenaf onzichtbaar blijft, terwijl er toch voldoende licht is.
Welk raam voor de badkamer?
Het besluit om een raam in de badkamer te installeren is genomen – nu is het tijd om er een raam te kiezen. De vorm en grootte hangen af van de grote van de badkamer en het effect dat de investeerder wil bereiken. Of het raam nu groot of klein is, er moet echter aandacht worden besteed aan de parameters van het raam. Het belangrijkste zal zeker zijn energie-efficiëntie en isolatie. De badkamer moet warm genoeg zijn om er daar comfortabel te vullen. Een perfect voorstel in dit geval zijn de ramen van de bedrijf Kapica, Schüco LivIng. Hun dichtheid wordt beinvloed door een zevenkamerprofielsysteem, de mogelijkheid om beglazingspakketten met een dikte tot 52 mm te plaatsen en de EPDM-afdichtingen. Ook geluidsisolatie is belangrijk in een moderne badruimte, zodat U zich gemakkelijker kunt ontspannen.
Een zeer belangrijke innovatie bij onze ramen is de zelfventilatie – het Schüco VentoAir+ systeem zorgt ook bij gesloten ramen voor de luchtuitwisseling. Dit is vooral belangrijk in de badkamer, omdat het de vochtigheid aanzienlijk zal verminderen.
Samenvatting
Het instalatie van een raam in de badkamer is een zeer goed idee, vooral vanwege de mogelijkheid om het interieur te ventileren en elektriciteit te besparen. Ze geven ook karakter aan de badkamer – het raam is een duidelijk designelement. Velen vrezen echter voor minder privacy – dit probleem kan worden opgelost met rolgordijnen of moderne beglazing. Het is daarom belangrijk om uw nieuwe woning zo te ontwerpen dat er een raam in de badkamer kan worden geplaatst, want dat biedt een aantal voordelen.